Familjens kallpressade extra virgin / jungfru-olivolja från södra Italien!

Casa Lucana är namnet på familjens olivlund som består av 80 st olivträd i södra Italien, i regionen Basilicata. Olivträden har odlats helt naturligt och ekologiskt utan några kemiska bekämpingsmedel eller konstgödning.

I mitten av oktober plockas våra oliver för hand. Vi skördar våra oliver tidigt, redan i mitten av oktober, för att få en riktigt smakrik och hälsosam extra virgin jungfruolivolja med mest andel antioxidanter och polyfenoler. När oljan är helt nypressad kallas den i Italien för “novello” och olja som skördas tidigt på säsongen, d v s i mitten va oktober, kallas ofta “fruttato”. Novello- och fruttatooljan är den mest eftertraktade olivoljan eftersom den både luktar och smakar (pepprig/stark) som allra mest. Vår olja är 100 % naturlig! Efter skörden kallpressas oliverna, på en lokal olivpress några km bort från olivlunden, genom en helt mekanisk process.

Hör av dig till mig eller läs mer på https://casalucana.com om du vill köpa vår goda olivolja!

Några utav hälsoeffekterna av att äta en riktigt bra kallpressad extra virgin olivolja

 • Olivoljan är en stor del av den hälsosamma medelhavsdieten, en superboost för hjärtat som minskar risken för hjärtsjukdomar och stroke. Förutom hjärtsjukdomar skyddar olivoljan mot sjukdsomar som bl.a. cancer, diabetes, alzheimers.

 • Kan även sänka blodtrycket.

 • Har en antiinflammatorisk effekt.

 • Påverkar blodets kolesterol positivt.

 • Är rik på vitamin E och K.

 • Innehåller antioxidanter (polyfenoler), oliver som skördas tidigt på säsongen som vår innehåller mer polyfenoler.

 • Innehåller stora mängder av goda fettsyror.

 • Har bra effekt på hjärnans kognitiva funktion och de senaste forskarrönen visar på olivoljans skyddande effekter mot depression och nedstämdhet.

  Kuriosa är att jag själv snittar runt 1 liter olivolja per vecka, något som även innevånarna på Sardinien sägs göra, vilket är en blåzon där folk lever längre. 

  Allt detta gör det kanske inte så konstigt att olivoljan har en flertusenårig historia bakom sig. 

  Avslutningsvis, ska du få alla dessa positiva hälsoeffekter ska det vara en riktigt bra kallpressad jungfruolivolja

  Hör av dig om du vill ha vår goda olivolja!