Så kommer du i toppform till julafton

Så kommer du i toppform till julafton

Med mina 3 tips

1. Hitta balansen mellan träningen - kosten - sömen

Balansen mellan träningen - kosten - sömnen är inte alltid det lättaste att få till.

Träningen: Mitt tips är att ha ett upplägg där du tränar styrka, puls och rörlighet varje vecka. Variation minskar risken för skador och träningen blir mindre ensidig. Se min där du hittar styrke- och rörlighetspass (prenumerera gärna!).

Kosten: Ta det lugnt med lussebullarna nu när julen närmar sig. Skämt åsido är detta en väldigt individuell och även komplex fråga för den bästa kosten. Det jag kan säga är att försöka vara intuitiv och känna efter vilken mat du mår bra av. Varför inte testa familjens extra virgin olivolja från Italien som jag själv plockat och som vi kallpressat.

Sömnen: Lätt att bli sömnig bara man tänker på novembermörkret. Nu när vi går över till vintertid får man verkligen försöka utnyttja dagsljuset, som jag skriver om nedan. Hursomhelst, glöm inte att varva ned i tid, kanske med att tända några ljus, för att kunna somna (glöm såklart inte att släcka). Jag själv brukar ha som mål att inte öka min tankeverksamhet på kvällen och släppa t ex mejlen.

Slutligen, alla dessa tre delar är såklart integrerade och att verkligen få till denna balans är något jag coachat mina PT-kunder i flera år med en interaktiv träningsdagbok. Vill du veta mer ta kontakt med mig ludvighersan@pt-ludde.com

2. Hitta något som kan utmana dig

Just för att behålla gnistan.

Här kommer några exempel på utmaningar för dig:

  • Klara av att göra 1st chins innan julafton.

  • Springa 1 mil eller kanske rentav göra ditt PB på milen.

  • Göra 10st armhävningar.

  • Ta en morgonpromenad varje dag när solen går upp.

  • Köra 10 min hemmayoga tre gånger i veckan.

  • Min utmaning är att springa Uppsala Marathon nästa helg!  

 

3. MÅ BRA i november

Få så mycket dagsljus och D-vitamin du bara kan. Gå ut och ta en promenad eller träna vid soluppgången. Extra viktigt nu när det blir mörkare och vi går över till vintertid. Gå ut även om det är molnigt, det är fortfarande bra, t ex för din dyngsrytm. Hitta något bra D-vitamin kosttillskott. Kom ut på lunchen. Varför inte träna med oss ute i naturen på Sten Sture under lunchen? Med detta sagt är känslan att sätta på sig sin pannlampa och ta en runda i stadsskogen och gå in i sin löparbubbla inte helt fel.

Har du svårt att implementera något utav alla mina hälso- och träningstips tips hjälper jag gärna dig!

Var Stark
PT Ludde